Scouting

Benieuwd wat scouting echt inhoudt? Lees hier het verhaal!

Verf op gezicht

Het verhaal

Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij.

Scouts en Gidsen Vlaanderen is een jeugdbeweging die zich richt naar alle kinderen en jongeren vanaf zes jaar. Scouting speelt zich af in de vrije tijd en staat synoniem voor vriendschap, avontuur, spel en plezier.

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

Als scouts en gidsen leren we samenleven in ploeg en steken we onze handen uit de mouwen. Op kamp, op tocht en tijdens de wekelijkse vergaderingen op zondag leren we samen met anderen kiezen en beslissen. Al doende treken we ook onze plan: een vuurtje stoken, ons eigen potje koken, een tafel sjorren… Plantrekkerij pur sang. Samen gaan we het avontuur tegemoet!

De natuur is onze troef.

Scouting speelt zich grotendeels buiten af. Buiten is troef! Het strand, het bos, de duinen en de polders kennen voor ons geen geheimen meer. Iedere zomer slaan we met de oudere takken tien dagen lang onze tenten op midden in de Ardense natuur.

We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is.

Scouting is veel meer dan gewoon ontspanning. Bij de scouts worden grenzen verlegd, horizonten verruimd en de wereld verkend! Toch is scouting nooit dwingend. Wél willen we jongeren prikkelen en uitnodigen om hun eigen kunnen te ontdekken en talenten aan te scherpen. Speels en met een groot hart voor avontuur proberen we bij te dragen tot de opvoeding en ontplooiing van jongeren: als individu, in groep en binnen de samenleving.Kiezen voor de scouts doe je bewust. We zijn een groep en willen dat iedereen er bij hoort. Altijd en overal, actief erbij horen. Het vraagt soms een inspanning, maar het intense groepsgevoel dat je er voor terugkrijgt, doet dat onmiddellijk vergeten.Jonge mensen hebben onze jeugdbeweging zélf in handen. Per leeftijdstak creëren jongeren het spel van scouting in samenspraak met mekaar. We werken met kleinere groepjes (nesten en patrouilles) zodat iedereen zijn zeg kan doen. We ontdekken zelf wat rechtvaardigheid en geluk kunnen betekenen. Welpen en kabouters merken aan den lijve dat valsspelen de pret bederft. Gidsen en verkenners voelen de tijdloze zaligheid van een vluchtig kamp.Onze werking steunt op vijf, die ook in deze tekst verscholen zitten. Scouts en gidsen kennen ook een heleboel gebruiken en rituelen waar nog steeds een enorme kracht van uitgaat. Deze werking en gebruiken doet scouting verschillen van andere jeugdbewegingen. Vandaag telt Scouts en Gidsen Vlaanderen meer dan 80.000 leden.

Missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal.Iedereen kan erbij.We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.De natuur is onze troef.We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer.We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is.Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen.Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

Basispijlers

De werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen steunt op vijf basispijlers. Zij vatten de scouts- en gidsenmethode samen: engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst. Ze lopen als rode draden doorheen onze werking. Precies in deze werking verschilt scouting van andere jeugdbewegingen.

Schouders eronder! - ENGAGEMENT

… is actief kiezen
… is energie vrijmaken
… is zorgen dat ze op je kunnen rekenen
… is in de bres springen

Scout of gids ben je niet zomaar, het is een bewuste keuze. We verwachten van iedereen dat ze actief meewerken. Dat ze zich inzetten voor de groep en achter scouting staan. Iedere week opnieuw er samen invliegen. Ook al is dat soms moeilijk. We nodigen gasten uit keuzes te maken en daarvoor uit te komen. Tijdens de belofte zetten we engagement specifiek in de verf. We spreken een belofte uit tegenover onszelf, de groep en de wereld. Regelmatig engagement, week in week uit, jaar in jaar uit, is een stuk de ziel van scouting.

Op je eigen benen staan – ZELFWERKZAAMHEID

… is ondernemen
… is verkennen, ontdekken ontplooien
… is zich tonen

Een cake die je zelf helemaal zelf klaarmaakt, smaakt stukken beter dan zo’n voorverpakte. Zelfs als hij er aan één kant ietsje te bruin uitziet. Bij ons krijgen jongens en meisjes ruim de kans en het vertrouwen om zélf de dingen aan te pakken. De creatieve, technische en sociale vaardigheden die ze leren (koken op houtvuur, kaartlezen, sjorren, een patrouille leiden…), kunnen daarbij helpen. Met vallen en opstaan, en een schouderklopje of een duwtje in de rug, reiken we verder en worden we groter.

Vinger in de pap – MEDEBEHEER

… is mee de koers uitzetten
… is bekommerd zijn om het geheel
… is samen oplossingen zoeken, keuzes maken en beslissen

De leiding had de vergadering mooi gepland, maar daar dachten de wouters duidelijk anders over. Alles of niets, lijkt het. Uiteindelijk wordt het de gulden middenweg. We vinden het belangrijk dat iedereen in de groep mag meebeslissen wat we doen en hoe. Ieders mening telt en luisteren is het codewoord. Dat iedereen opkomt voor wat hij/zij belangrijk vindt en mee verantwoordelijkheid draagt.

Arm in arm – PLOEGWERK

… is genieten van verbondenheid
… is samen ondernemen
… is goed omgaan met elkaar

De jongverkenners, die “bende stoere mannen”, dat zag welp Wout niet zitten. Na een paar vergaderingen voelt hij zich helemaal thuis. Net als bij de welpen werken ze vaak met kleine groepjes (nesten en patrouilles). En dat scheelt. In een kleine ploeg verloopt het samenwerken en samenleven met anderen beter en intenser. Je voelt je geborgen en het is gemakkelijker te zeggen wat je denkt en wilt. Je leert er ook luisteren naar anderen en solidair zijn met elkaar. We waarderen iederen in de groep en spreken die waardering speciaal uit tijdens de belofte en de totemisatie.

Handen uit de mouwen – DIENST

… is een handje toesteken
… is zorgen voor anderen, voor de samenleving
… is zich belangeloos inzetten

“Elke dag een goede daad”, was vroeger de leuze. Een knoop in je das hielp je er aan denken. Dasknopen worden er misschien minder gelegd, maar we blijven belangeloze inzet goed en nodig vinden. Scouts en gidsen zijn niet onverschillig voor wat er rond hen gebeurt. Het goede doel verdient onze aandacht. We maken onze gasten hiervan bewust, binnen en buiten scouting. Voor ons is het niet om het even. Onze droom blijft: gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.